Description
Południowo-zachodnia Sycylia; winnice w Salemi na wysokości ok. 450 m n.p.m. Gleby głównie gliniaste, klimat śródziemnomorski z łagodnymi zimami i gorącymi latami, w otoczeniu orzeźwiającej morskiej bryzy przez cały rok. System uprawy winorośli: Guyot, wydajność z hektara: 70 kwintali. Zbiór między drugim i trzecim tygodniem sierpnia w nocy. Po maceracji winogrona poddawane są fermentacji w stalowych zbiornikach w temperaturze 24 stopni przez 7-10 dni. Po miękkim prasowaniu wino dojrzewa najpierw w małych dębowych beczkach przez 6 miesiące, a następnie w stali przez kolejne 3 miesiące, a na końcu minimum 2 miesiące w butelce.
Velata (tzn. „ukryta”) czerpie inspirację z powieści Pirandello, w której druga żona pana Ponzy, Giulia, zmuszona jest żyć w ukryciu w ich domu, by usprawiedliwić szaleństwo teściowej męża, pani Frolli, która wierzy, że jej córka jest wciąż żywa.
Producent: Baglio DiAr SCA, Marsala, Trapani
Reviews
There are no reviews yet.