Description
Le Balze – winnica na wzgórzu (300 m n.p.m.) z ekspozycją południową i południowo – wschodnią, z glebą marglową przeplataną cienkimi warstwami gliny i wapienia. System uprawy winorośli: Guyot, gęstość nasadzeń: 5000 krzewów /ha. 20 letnie krzewy. Ręczny zbiór wyselekcjonowanych gron w trzecim tygodniu września i naturalne suszenie gron (w tradycyjnych fruttaio) przez ok. 120 dni. Odszypułkowanie i delikatne miażdżenie, fermentacja w kontrolowanej temperaturze w drewnianych stożkowych kadziach przez ok. 30 dni, z czego 10 do przed fermentacyjna maceracja na zimno na wytłokach. Codzienne mieszanie i przelewanie. Malolaktyczna fermentacja w drewnie, batonnage na własnym osadzie w dębowych beczkach i mikro-utlenianie. Starzone 36 miesięcy w beczce i 12 miesięcy w butelce.
Producent: Azienda Agricola Novaia, Marano di Valpolicella, Werona